İlke detayları

Değişiklik dökümü

DEĞİŞİKLİK DÖKÜMÜ

Değişiklik dökümü

Bugün

Mevcut sürüm

7 Oca 2025
29 Şub 2024
5 Ara 2023
25 May 2023
23 Kas 2022
28 Tem 2022
30 Haz 2022
24 Kas 2021
28 Eki 2021
23 Haz 2021
28 Oca 2021
18 Kas 2020
12 Eki 2020
23 Eyl 2020
11 Ağu 2020
30 Tem 2020
22 Haz 2020
26 Mar 2020
27 Şub 2020
16 Ara 2019
30 Eki 2019
26 Ağu 2019
30 Tem 2019
1 Tem 2019
20 Mar 2019
31 Ağu 2018
25 May 2018
Daha eskileri gösterDaha az göster
İlke Gerekçesi

İnsanların kimlikleri nedeniyle saldırıya uğradıklarını hissetmediklerinde seslerini daha özgürce duyurduklarına ve daha özgürce bağlantı kurduklarına inanıyoruz. Bu nedenle Facebook, Instagram ve Threads'de nefret dolu davranışlara izin vermiyoruz.

Nefret dolu davranışları korunan özellikler olarak adlandırdığımız ırk, etnik köken, milli köken, engellilik durumu, dini inanç, sınıf, cinsel yönelim, cinsiyet, cinsel kimlik ve ciddi bir hastalık gibi özelliklerinden dolayı doğrudan insanlara (konseptlere veya kurumlara değil) saldırılarda bulunulması olarak tanımlarız. Ayrıca diğer korunan özelliklerle birlikte atıfta bulunulduğunda, yaşı da korunan özellik olarak kabul ederiz. Göçmenlik politikalarına yönelik yorum ve eleştirilere izin versek de mülteci, muhacir, göçmen ve sığınmacıları da en şiddetli saldırılara karşı koruruz (Aşağıdaki 1. Kategori). Benzer şekilde, korunan bir özellikle birlikte atıfta bulunulduğunda meslek gibi korunmayan özellikler için bazı korumalar sağlarız. Bazen yerel nüansa dayalı olarak, belirli sözcük veya ifadeleri korunan özellikler için sık kullanılan alternatif sözcük ve ifadeler olarak değerlendiririz.

İnsanlık onurunu zedeleyen söylemleri, ciddi ahlaksızlık veya suçluluk iddialarını ve karalama ifadelerini kaldırırız. Buna ek olarak geçmişte belirli gruplara saldırmak, gözdağı vermek veya bu grupları dışlamak için kullanılan ve çoğunlukla internet dışındaki şiddet ile ilişkilendirilen insan dışı benzetmeler olarak tanımladığımız zararlı basmakalıpları da kaldırırız. Son olarak, korunan özelliklerine dayalı olarak insanları hedefleyen ciddi hakaretleri, küçümseme veya iğrenme ifadelerini, küfürleri ve dışlama çağrılarını kaldırırız. Bu söylemleri, aşağıda açıklandığı şekilde ciddiyet düzeyine göre iki kategoriye ayırırız.

İnsanların bazen kınamak veya haber yapmak amacıyla karalama ifadelerinin veya başkalarına ait bir söylemin yer aldığı içerikler paylaştığını biliyoruz. Diğer durumlarda, aslında standartlarımızı ihlal edebilecek söylemler (karalama ifadeleri dahil) kendine atıfta bulunur şekilde veya destekleyici biçimde kullanılır. Konuşmacının niyeti açık olduğunda bu tür söylemlere izin veririz. Niyetin açık olmadığı durumlarda içeriği kaldırabiliriz.

İnsanlar bazen tuvaletler, belirli okullar, belirli askerlik, kolluk kuvveti veya öğretmenlik görevleri ve sağlık veya destek grupları gibi cinsiyet sınırlamasına tabi olan alanlara erişimden bahsederken belirli bir cinsiyeti dışlayan bir dil kullanır. Bazen ise trans hakları, göçmenlik veya eşcinsellik gibi siyasi veya dini konulardan bahsetme bağlamında dışlama çağrısında bulunur veya aşağılayıcı bir dil kullanır. Son olarak, insanlar kimi zaman romantik bir ayrılık bağlamında bir cinsiyete yönelik küfürler kullanır. İlkelerimiz bu tür söylemlere yer verecek şekilde tasarlanmıştır.

Paylaşılmaması gerekenler:

1. Kategori

Bir kişiyi veya kişi grubunu (şiddet suçu veya cinsel suçlar işleyenler veya bir grubun yarısından azını temsil edenler dışında tüm gruplar dahil), önceden bahsedilen korunan özelliklerine veya göçmenlik durumlarına dayanarak yazılı veya görsel formda şunlarla hedef alan içerikler:

  • Hayvanlara, patojenlere veya şunlar dahil olmak üzere insanlık dışı yaşam formlarına yapılan benzetmeler veya bunlar hakkındaki genellemeler şeklindeki insanlık onurunu zedeleyen söylemler:
  • Böcekler (ör. hamam böcekleri ve ağustos böcekleri)
  • Geneli itibarıyla hayvanlar ya da kültürel olarak aşağı görülen belirli hayvan türleri (ör. Siyahiler ve maymunlar veya maymuna benzer yaratıklar; Museviler ve fareler; Müslümanlar ve domuzlar; Meksikalılar ve solucanlar)
  • Bakteriler, virüsler veya mikroplar
  • İnsanlık dışı unsurlar (ör. yabaniler, şeytanlar, canavarlar)
  • Ciddi ahlaksızlık veya suçluluk iddiaları:
  • Cinsel saldırganlar ve sübyancılar (ör. Müslümanların keçi veya domuzlarla cinsel ilişkiye girmesi)
  • Şiddet suçu işleyenler (ör. teröristler, katiller)
  • Aşağıdaki zararlar için çağrılar ve umutlar (ciddi veya belirli tehditler veya şiddet tehditleri, Şiddet ve Suça Teşvik ilkemiz kapsamında ele alınmaktadır):
  • Bir hastalığa yakalanma
  • Bir doğal afet yaşama
  • Kendine zarar verme veya intihar
  • Failin veya yöntemin belirtilmediği ölüm
  • Failin belirtilmediği ya da bir tanrı tarafından gerçekleştirilen kaza veya diğer fiziksel zarar
  • Geçmişte gözdağı verme veya şiddet ile bağlantılı olan zararlı basmakalıplar, ör. Siyaha boyanmış yüz; Yahudi Soykırımını reddetme; Yahudilerin finans, siyaset veya medya kurumlarını kontrol ettiği yönünde iddialar; Dalitlere (Hindistan'ın en düşük sınıfı) hizmet işçileri şeklinde atıfta bulunma; Siyahileri tarım ekipmanlarına benzetme.
  • Görüntüde gerçek bir kişi tasvir edilmemiş olsa bile nefret suçu kavramı, olayları veya mağdurlarıyla dalga geçme.
  • Bir hastalığı yaşadıkları için insanlarla alay etme.
  • İnsanları karalama yoluyla tarif eden veya olumsuz anlamda hedef alan içerikler. Karalama, korunan bir özelliğe dayanarak insanlara karşı özü itibarıyla dışlama ve korkutma atmosferi yaratan sözcükler olarak tanımlanır. Çünkü bu sözcükler genellikle tarihsel ayrımcılık, baskı ve şiddetle bağlantılıdır.

2. Kategori

Bir kişi veya kişi grubunu korunan özelliklerine dayalı olarak şunlarla hedef alan içerikler (yazılı veya görsel formda):

  • Aşağıdaki gibi tanımlanmak üzere; dışlama veya ayrımcılık çağrıları veya desteği ya da dışlama veya ayrımcılık niyeti:
  • "Burada X'lere yer yok!" gibi genel dışlama veya ayrımcılık çağrısında bulunma anlamına gelen genel dışlama.
  • Siyasi katılımı reddetme ya da hapsedilmeyi veya siyasi hakların reddedilmesini savunma anlamına gelen siyasi dışlama.
  • Ekonomik haklara erişimin reddedilmesi ve iş piyasasına katılımın sınırlandırılması anlamına gelen ekonomik dışlama. Askerlik, kolluk kuvvetleri ve öğretmenlik işlerine yönelik cinsiyete dayalı sınırlamaları savunan içeriklere izin veririz. İçerik dini inanışlara dayalı olduğunda, aynı içeriklere cinsel yönelime dayalı olarak da izin veririz.
  • Tuvaletler, sporlar ve spor ligleri, sağlık ve destek grupları ve belirli okullar gibi yaygın bir şekilde cinsiyete dayalı olarak sınırlanan alanlardan cinsiyete dayalı dışlama hariç olmak kaydıyla, ortamlara (fiziksel ve çevrimiçi) ve sosyal hizmetlere erişimi reddetme gibi şeyler anlamına gelen sosyal dışlama.
  • Şunlar hakkındakiler dahil olmak üzere hakaretler:
  • Korkaklık, yalancılık, temel suçluluk, önüne gelenle cinsel ilişkiye girme ve diğer cinsel ahlaksızlık iddiaları dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla karakter.
  • Aptallık, zihinsel kapasite ve ruh hastalığı iddialarının yanı sıra içsel zihinsel kapasiteye dayalı olarak korunan özelliklere sahip gruplara yapılan temelsiz benzetmeler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla zihinsel özellikler. Hem trans ve eşcinsel olma hakkındaki siyasi ve dini söylem hem de "tuhaf" gibi sözcüklerin ciddi olmayan yaygın kullanımı nedeniyle, cinsiyete veya cinsel yönelime dayalı olduğunda, zihinsel hastalık veya anormallik iddialarına izin veririz.
  • Değersizlik, faydasızlık, çirkinlik, kirlilik iddiaları dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer alanlar.
  • Hedefin hastalığa yol açtığını öne süren ifadeler; ör. "bunun yüzünden kustum."
  • Romantik ilişkiyi bitirme bağlamında cinsiyete dayalı belirli küfürler hariç olmak üzere belirli bir kişiye yönelik küfürler. Küfür şu şekilde tanımlanır:
  • "Sikmek" sözcüğünün veya "sikmek" sözcüğünün varyasyonlarının hedeflemeli kullanımı, ör. "[Korunan Özelliği] sikeyim!"
  • Cinsel aktiviteye katılmaya ya da cinsel organ, anüs, dışkı veya idrarla temas kurmaya yönelik terimler veya ifadeler; ör. "sikimi ye," "kıçımı öp," "bok ye."

Aşağıdaki Topluluk Standartları'nı uygulamak için daha fazla bilgi ve/veya bağlam isteriz:

Paylaşılmaması gerekenler:

  • İnsanların cinsel yönelimini veya cinsel kimliğini değiştirmeyi amaçlayan ürün veya hizmetleri açıkça sağlayan veya sunan içerikler.
  • Korunan özelliklerle ilişkilendirilen konseptlere, kurumlara, fikirlere, uygulamalara veya inançlara saldıran ve söz konusu korunan özellikle ilişkili kişilere karşı olası fiziksel zarara, gözdağına veya ayrımcılığa katkıda bulunma olasılığı yüksek olan içerikler. Meta, içerikte zarar vermeye yönelik bir tehdit olup olmadığını belirlemek için çeşitli sinyalleri inceler. Bunlardan bazıları şunlardır: olası şiddeti veya gözdağını teşvik edebilecek içerikler; seçimler veya devam eden çatışmalar gibi gerilimin yükseldiği bir dönemin söz konusu olup olmadığı; hedeflenen korunan grubun yakın geçmişte şiddet kurbanı olup olmadığı. Bazı durumlarda, konuşmacının tanınmış bir kişi olup olmadığını veya yüksek yetkili bir makamda bulunup bulunmadığını da göz önünde bulundurabiliriz.

Belirli durumlarda, içeriğin hiciv olduğu belirlendiği takdirde, aksi halde Topluluk Standartları'nı ihlal edebilecek içeriklere izin veririz. İçeriklere yalnızca, içeriğin ihlal oluşturan unsurları, onlarla alay etmek veya onları eleştirmek amacıyla hicvediliyor veya bir şeye ya da başka birine atfediliyorsa izin verilecektir.

Not: bir Avrupa Birliği kullanıcısıysanız ve ülkenizdeki nefret söylemi yasalarını ihlal ettiğine inandığınız içerikler görüyorsanız Facebook veya Instagram'a yasal kaldırma isteği gönderebilirsiniz.

Kullanıcı deneyimleri

Facebook'ta insanlar için yaptırımların nasıl göründüğüne ilişkin birkaç örneğe bakın. Örneğin, Facebook'ta olmaması gerektiğini düşündüğünüz bir şeyi şikayet etmek, Topluluk Standartlarımızı ihlal ettiğinizi öğrenmek ve belirli içeriklerin üzerinde bir uyarı ekranı görmek nasıl görünür?

Not: Sürekli olarak gelişiyoruz, bu nedenle burada görecekleriniz şu anda kullandığımız şeylere kıyasla biraz eski görünebilir.

Veriler
Yaygınlık

İnsanların ihlalde bulunan içerikleri görme yüzdesi

Aksiyon alınan içerikler

Üzerinde aksiyon aldığımız ihlalde bulunan içerik sayısı

Proaktif aksiyon oranı

İnsanlar şikayet etmeden önce bulduğumuz ihlalde bulunan içeriklerin yüzdesi

İtiraz edilen içerikler

Biz aksiyon aldıktan sonra insanların itiraz ettiği içerik sayısı

Geri yüklenen içerikler

Aksiyon aldığımız ancak daha sonra geri yüklediğimiz içerik sayısı

Yaygınlık

İnsanların ihlalde bulunan içerikleri görme yüzdesi

Aksiyon alınan içerikler

Üzerinde aksiyon aldığımız ihlalde bulunan içerik sayısı

Proaktif aksiyon oranı

İnsanlar şikayet etmeden önce bulduğumuz ihlalde bulunan içeriklerin yüzdesi

İtiraz edilen içerikler

Biz aksiyon aldıktan sonra insanların itiraz ettiği içerik sayısı

Geri yüklenen içerikler

Aksiyon aldığımız ancak daha sonra geri yüklediğimiz içerik sayısı

Şikayet Etme
1
Üniversal giriş noktası

Gönderi, yorum, hikaye, mesaj ve diğer her türlü içeriği şikayet etme seçeneği sunuyoruz.

2
Kullanmaya başlayın

İnsanların platformumuzda olmaması gerektiğini düşündüğü şeyleri şikayet etmesine yardımcı oluyoruz.

3
Bir sorun seçin

İnsanlardan bize sorun hakkında daha fazla bilgi vermelerini istiyoruz. Bu sayede şikayeti doğru yere gönderebiliyoruz.

4
Şikayetinizi kontrol edin

Gönder'e tıklamadan önce detayların doğru olduğundan emin olun. Seçilen sorunun paylaşılan şeyi gerçek anlamda yansıtması önemlidir.

5
Şikayet gönderildi

Bu adımların ardından şikayeti göndeririz. Ayrıca insanlara bundan sonra neler yaşanabileceğini açıklarız.

6
Diğer seçenekler

Topluluk Standartlarımıza aykırı olan şeyleri kaldırırız, ancak gelecekte gönderilerini görmekten kaçınmak için söz konusu hesabı Takibi Bırakabilir, Engelleyebilir veya Arkadaşlarınızdan Çıkarabilirsiniz.

Şikayet sonrası iletişim
1
Bildirimler aracılığıyla güncelleme

Şikayeti değerlendirdikten sonra, şikayette bulunan kullanıcıya bildirim göndeririz.

2
Destek Gelen Kutusu'nda daha fazla detay

Destek Gelen Kutusu'nda, değerlendirme kararımız hakkında daha fazla detay paylaşırız. İnsanlara bilgilerin burada olduğunu bildiririz ve kendilerine buranın bağlantısını veririz.

3
İtiraz seçeneği

Yanlış bir karar verdiğimizi düşünen kişiler ikinci bir değerlendirme talebinde bulunabilir.

4
İtiraz sonrası iletişim

İçeriği değerlendirdikten sonra, yine Destek Gelen Kutusu'ndan erişilebilen son bir cevap göndeririz.

İçerik kaldırma deneyimi
1
Anında bildirim

Birisi kurallarımıza uymayan bir şey paylaşırsa bunu kendisine bildiririz.

2
İlave bağlam

Ayrıca doğru bilinen yanlışlara değiniriz ve yaptırım kararını neden verdiğimizi açıklarız.

3
İlke Açıklaması

İnsanlara ilgili kural hakkında anlaşılması kolay açıklamalar yaparız.

4
Değerlendirme seçeneği

Karara katılmayan kişiler, başka bir değerlendirme talep edebilir ve daha fazla bilgi temin edebilir.

5
Nihai karar

Değerlendirme gönderildikten sonra neler yaşanacağı hakkında doğru beklentileri yaratırız.

Uyarı ekranları
1
Bağlam içeren uyarı ekranları

İnsanların görüp görmeme konusunda bir seçim yapabilmesi için Haber Kaynağı'ndaki ve diğer arayüzlerdeki belirli içeriklerin üzerini kapatırız.

2
Daha fazla bilgi

Bu örnekte, bağımsız haber doğrulayıcıların verdiği bilgiler doğrultusunda, fotoğrafın üzerini neden kapattığımıza dair daha fazla bağlam vermekteyiz

Yaptırım

Facebook'taki herkes için tüm dünyada aynı ilkeleri uygularız.

Değerlendirme ekipleri

15.000'den fazla değerlendirme görevlisinden oluşan küresel ekibimiz insanları Facebook'ta güvende tutmak için her gün çalışır.

Paydaş etkileşimi

Harici uzmanlar, akademisyenler, STK'ler ve politika üreticiler Facebook Topluluk Standartları için bilgi sağlanmasına yardımcı olur.

Nefret dolu davranışlarla ilgili yardım alın

Facebook'ta Topluluk Standartlarımıza aykırı bir şey görürseniz ne yapabileceğinizi öğrenin.

OSZAR »