Uygulamalarımızda nelere izin verilip nelere verilmediğini belirleyen ilkeler.
Reklam içerikleri ve işletme varlıkları için ilkeler.
Meta teknolojileri için geçerli olan diğer ilkeler.
İlkelerimizi nasıl güncellediğimiz, sonuçları nasıl ölçtüğümüz, başkalarıyla nasıl birlikte çalıştığımız ve daha fazlası.
Gençlerin Facebook ve Instagram'da emniyetli ve olumlu deneyimler yaşamasına nasıl yardımcı olduğumuzu keşfedin.
Tehlikeli örgütler ve kişiler konusuna yaklaşma biçimimiz.
Opioid salgını karşısında toplulukları desteklemek için yaptıklarımız.
Müdahalelerin önlenmesine, insanların oy kullanmaya teşvik edilmesine ve daha fazlasına nasıl yardımcı olduğumuz.
Yanlış bilgileri tespit etmek ve üzerlerinde işlem yapmak için bağımsız haber doğrulayıcılarla ve daha fazlasıyla çalışma biçimimiz.
İçeriklerin haber değeri taşıyıp taşımadığını değerlendirmek için yaptıklarımız.
Haber Kaynağı'ndaki sorunlu içerikleri nasıl azalttığımız.
Yapay zeka sistemlerini geliştirmek için yaptıklarımız.
Facebook ve Instagram'daki herkese açık verilere kapsamlı erişim
Şu anda Meta teknolojileri genelinde yayında olan tüm reklamların kapsamlı ve arama yapılabilir veritabanı
Meta teknolojileri ve programları üzerinde derinlemesine araştırmalar yürütmek için ek araçlar
Facebook uygulamasında ve Instagram'da ilkelerimizi uygulama performansımıza ilişkin üç aylık rapor.
Kişilerin fikri mülkiyetlerini korumasına yardımcı olma konusunda ne kadar başarılı olduğumuza dair rapor.
Devletlerin kişisel veri taleplerine dair rapor.
Yerel yasaları ihlal ettiği gerekçe gösterilerek bize şikayet edilen içerikleri ne zaman kısıtladığımıza dair rapor.
İnsanların internete erişimini sınırlayan kasıtlı internet kısıtlamalarına dair rapor.
Çeyrek boyunca en geniş dağıtımı alan içerik de dahil olmak üzere, insanların Facebook'ta gördükleri içeriklerle ilgili üç aylık rapor.
Facebook ve Instagram için güncel ve geçmiş yasal düzenleme raporlarını indirin.
Evet. Kurulun içerik kararları bağlayıcıdır. Meta, kurulun verdiği karara dayalı olarak Facebook, Instagram veya Threads'deki içerikleri geri yükler veya kaldırır.
Kurulun belirli vakalar hakkında verdiği içerik kararlarının aksine, tavsiyeler bağlayıcı değildir. Meta olarak hem bu tavsiyeleri dahili ilke süreçlerimizle ilgili önemli birer görüş olarak değerlendirmeye hem de her bir tavsiyeyi 30 gün içinde herkese açık bir şekilde yanıtlamaya büyük önem veriyoruz.
Uygulanabilir olduğu sürece Meta, asıl içeriğin aynısı olan ve Facebook'ta paralel bir bağlama sahip olan içeriklerde kurulun kararını uygulayacaktır.
Evet. Vakaların kurula ulaşmasının yollarından biri de Meta'nın ilke danışma görüşü istemesidir. Bu süreç Meta'ya, önemli etkiye sahip olduğu ve/veya Facebook, Instagram veya Threads'deki uygulanma biçiminin zor olduğu defalarca görülmüş olan ilkeler hakkında görüş alma olanağı tanır.
Kurul, incelediği herhangi bir vakayla ilgili olarak da ilke tavsiyesi niteliğinde beyanda bulunabilir. Bu beyanları ilke geliştirme süreçlerimiz boyunca dikkate alırız.
Kurul şimdiye dek protestolar, çıplaklık, dini ifade ve şiddet gibi konuları ilgilendiren çok sayıda önemli ve zorlu içerik vakalarını inceledi. Bu vakalarda, birbiriyle çakışan değerlerin söz konusu olduğu çok sayıda zor kararın alınması gerekli oldu. Buna insanların kendilerini siyasi veya dini açıdan ifade etme hakkı ve bazı ifadelerin internet dışında olası zarara yol açma potansiyeli de dahildir.
Kurulun seçtiği vakalar hakkında daha fazla bilgiyi basın odamızdan alabilirsiniz.
Vaka sayfamızda vakalar, kolayca arama yapabileceğiniz bir tablo halinde bulunmaktadır.
Facebook, Instagram veya Threads'deki bir içerik hakkında Meta'nın verdiği kararla hemfikir olmadığınız ve ilgili platformdaki tüm itiraz haklarınızı sonuna kadar kullandığınız takdirde, karara itirazda bulunarak Gözetim Kurulunun incelemesini talep edebilirsiniz. Facebook için Destek Gelen Kutunuzda, Instagram için ise Destek Talepleri altında, size bir Gözetim Kurulu referans numarası atanır. Instagram ve Threads için destek talepleri aynıdır. İtirazınızın kaynak noktası Threads ile destek talebi mesajınızı iki uygulamada da kontrol edebilirsiniz. Vakanızın kurul tarafından değerlendirilmesini istiyorsanız bu referans numarasıyla Gözetim Kurulu internet sitesinde başvuruda bulunabilirsiniz.
Facebook, Instagram veya Threads'de kendi paylaştığınız ve kaldırılan içerikler ya da Facebook, Instagram veya Threads'de bir başkasının paylaştığı ve yayında bırakılan içerikler için itirazda bulunabilirsiniz. Gönderiler/durumlar, fotoğraflar, videolar, yorumlar ve paylaşımlar, kurul tarafından değerlendirilmeye uygun içerik türleri arasındadır. Gruplar, sayfalar, etkinlikler ve reklamlar da gelecekte kurulun kapsamına dahil edilecektir.
Meta, iç yönetmeliklerde de belirtildiği üzere, önemli veya zorlu vakaları doğrudan kurula yönlendirir:
Önemli terimi, içeriğin gerçek dünyayı etkilediği ve ciddi, büyük ölçekli ve/veya kamusal söylem açısından dikkate değer meselelerle ilgili olduğu anlamına gelir.
Zorlu terimi, içeriğin güncel ilkeler veya yaptırım biçimleri hakkında soru işaretleri oluşturduğu ve değerlendirilen içeriğin hem kaldırılması hem de yayında bırakılması için güçlü argümanların olduğu anlamına gelir. Kurul, bu süreç aracılığıyla yönlendirilen vakaları kabul etme veya reddetme noktasında münhasır takdir yetkisine sahiptir.
Farkındalık oluşturmak ile nefret söylemi arasındaki ince çizgi ve kamuoyunu ilgilendiren trajik bir olayın ardından sansürlenmemiş şiddet içeriklerinin yayılması bunun örnekleri arasındadır.
Önemli veya zorlu gördüğümüz vakaları düzenli olarak kurula yönlendiririz.
Kurul, Meta'daki en önemli ve zorlu vakaları incelemek üzere kurulmuştur. Başta Meta'ya itirazda bulunulması, kurula ulaşan vakaların birden fazla kez kontrol edilmiş olmasını ve dolayısıyla Meta'nın verdiği en karmaşık ve önemli içerik kararları arasında olmasını garanti altına alır.
Gözetim Kurulu, uzmanlardan da görüş alarak belki de en zorlu içerik kararlarını titiz ve kapsamlı bir şekilde alabilen, tartışmaya dayalı ve vakaları etraflıca düşünebilecek bir kurum olmak üzere tasarlanmıştır. Meta her gün milyonlarca içerik üzerinde ilk kararları vermeye devam edecek olmakla birlikte, aldığımız danışmanlık kapsamında, kurulun Meta'nın içerik kararlarını tartışacak ve kontrolden geçirecek bir kurum olarak hayata geçmesi tavsiye edilmiştir.
Hayır. Meta olarak kurula gönderilen tüm vakaların ilk kararlarını biz veririz ve verdiğimiz kararların arkasında dururuz. Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in içeriklerin yönetilmesine ve kuralların uygulanmasına ilişkin yeni sistem taslağında paylaştığı üzere; "Facebook, ifade özgürlüğü ve emniyete ilişkin bu kadar çok sayıda önemli kararı tek başına vermemelidir."
En zor ve en önemli içerik kararlarından bazılarıyla ilgili bağımsız kararlar vermesi için yeni bir grup kurduk ve bu gruba yetki verdik. Bu sayede Meta; ifade özgürlüğü, emniyet ve onur hakkındaki önemli kararları tek başına almak zorunda kalmamaktadır.
Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in 2019 yılında açıkladığı gibi, kurulun kararlarına uyacağımıza dair herkese açık bir taahhütte bulunduk. Meta olarak aldığımız kararların bağımsız ve bağlayıcı bir şekilde kontrol edilmesinin büyük önem taşıdığına inandığımızdan, Gözetim Kuruluna yıllarca zaman ve kaynak yatırımı yaptık.
Kurul, her derde deva olan bir ilaç değildir. Meta açısından kurul, güncellenen internet düzenlemelerinin de yer aldığı geniş bir içerik moderasyonu rejiminin önemli bir parçasıdır ancak asla tamamı değildir.
Mart 2019'da çevrimiçi içerikler için yeni yasal düzenlemeler oluşturmak ve benimsemek üzere devletlere çevrimiçi platformlarla birlikte çalışma çağrısında bulunan Meta CEO'su Mark Zuckerberg, şunları kaydetti: "Tüm zararlı içerikleri internetten kaldırmak imkansızdır ancak insanların her biri kendi ilkelerine ve süreçlerine sahip onlarca farklı paylaşım hizmetini kullandığı günümüzde, daha standartlaştırılmış bir yaklaşıma ihtiyacımız var." Bu çağrıdan sonra, Şubat 2021'de bir içerik moderasyonu teknik raporu yayınladık.
Meta önce eş başkanları, sonra da eş başkanlarla koordine olarak ilk 16 üyeyi seçti. Küresel bir bakış açısının sağlanması açısından bu grup, farklı mesleklerden ve arkaplanlardan gelmektedir. Sıradaki 20 üyeyi Meta ve Gözetim Kurulu birlikte seçecektir, sonrasında ise üye seçimi sorumluluğu Meta'dan bağımsız bir şekilde tamamen Gözetim Kuruluna ait olacaktır. Herkes yeni kurul üyeleri tavsiye edebilir.
Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Konusunda Benimsediğimiz Yaklaşım
Seçimler konusunda benimsediğimiz yaklaşım
Yanlış bilgiler konusunda benimsediğimiz yaklaşım
Haber değeri taşıyan içerikler konusunda benimsediğimiz yaklaşım
Facebook Akış sıralaması konusunda benimsediğimiz yaklaşım
Sıralamayı açıklama konusunda benimsediğimiz yaklaşım