Ermenilerle ve Ermeni Soykırımıyla ilgili bir yorum hakkındaki vaka

GÜNCELLENME

JUN 12, 2023

Gözetim Kurulu 2 Mart 2021 tarihinde, Türkiye'nin "Ermeni Soykırımı bir yalandır" ve "Ermeniler bunu hak eden teröristlerdi" ifadeleri arasında seçim yapmak zorunda kaldığı bir viral görüntüyü içeren bir yoruma ilişkin olarak Facebook'taki birisi tarafından itiraz edilen bir vakayı seçti.

Meta olarak Facebook Topluluk Standartları'nda belirtildiği üzere nefret söylemi ilkemizi ihlal ettiği gerekçesiyle bu içeriği kaldırdık. Bir korku ve dışlama ortamı yarattığı, hatta bazı durumlarda gerçek hayatta şiddeti teşvik ettiği için, hiciv bağlamında bile olsa Facebook'ta nefret söylemine izin vermiyoruz.

Vaka kararı

Bu vaka hakkında Gözetim Kurulunun kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Meta, kurulun kararına derhal uymak üzere harekete geçti ve bu içerik geri yüklendi.

İç yönetmelikler uyarınca, paralel bağlama sahip aynı içerikler için de değerlendirme başlatacağız. Söz konusu içeriklere de işlem uygulayacak teknik ve operasyonel kapasiteye sahip olduğumuzu belirlersek bunu da en kısa sürede yapacağız. Daha fazla bilgi almak için lütfen kurulun kararlarını nasıl uygulayacağımız hakkındaki Basın Odası gönderimize göz atın. Paralel bağlama sahip diğer aynı içerikler üzerinde yeni işlemler yapıldığında bu gönderiyi tekrar güncelleyeceğiz.

Karara ek olarak kurulun sağladığı tavsiye üzerinde bir değerlendirme yürüttükten sonra bu gönderiyi güncelleyeceğiz.

Tavsiyeler

Meta 17 Haziran 2021 tarihinde, kurulun bu vakaya dair tavsiyesini yanıtladı. Tavsiye üzerine harekete geçme taahhüdünde bulunuyoruz.

1. Tavsiye (uygulanabilirlik değerlendiriliyor)

Meta, kullanıcılara gönderilen bildirimlerde şirket tarafından uygulanan ilgili Topluluk Standardına yer verilmesi için gerekli teknik düzenlemeleri yapmalıdır.

Taahhüdümüz: İnsanlara içeriklerini neden kaldırdığımız hakkında doğru bilgiler sağlamanın önemli olduğuna katılıyoruz. Bunu en iyi nasıl yapabileceğimizi değerlendiriyoruz.

Önemli noktalar: İçerik moderatörleri, içeriği tüm Topluluk Standartlarımız ışığında değerlendirir. İçeriğin Topluluk Standartlarımızı ihlal ettiği tespit edilirse içerik moderatörleri hangi ilkenin ihlal edildiğini seçer. Ancak şimdilik, içerik birden fazla Topluluk Standardını ihlal ediyor olsa bile, sadece tek bir ihlal türü seçilebilmektedir. İtirazda bulunulduğunda, bir içerik moderatörü içeriğin ihlal ettiği Topluluk Standardının yanlış işaretlendiğini tespit ettiği takdirde, değerlendirme görevlisi doğrusunu yansıtacak yeni bir ihlal türü atar.

İnsanları tek bir içerikten kaynaklanan birden fazla ihlal ve birden fazla itiraz fırsatı hakkında bilgilendirmenin getirebileceği kullanıcı deneyimi avantajlarını irdelememiz gerekir. Ayrıca içerik moderatörlerinin hem bir içerik hem de devamında gelebilecek itirazlar için ilke ihlallerini seçmesine yönelik teknik imkanların, süreçlerin ve eğitimlerin değiştirilmesi, değerlendirmemiz gereken yeni bir operasyonel karmaşıklık seviyesi yaratır.

Sonraki adımlar: Yıl sonu itibarıyla değerlendirmemizi tamamlamayı ve kaydettiğimiz ilerleme hakkında bir güncelleme yayınlamayı planlıyoruz.

2. Tavsiye (tamamen uygulanıyor)

Meta, şu anda kullanıcılara aktarılmayan hiciv istisnasını, Nefret Söylemi Topluluk Standardının herkese açık metnine eklemelidir.

Taahhüdümüz: Topluluk Standartlarımıza, hiciv ifadelerini hangi durumlarda bağlama dayalı karar değerlendirmelerimize dahil ettiğimize açıklık getiren bilgiler ekleyeceğiz.

Önemli noktalar: Bu değişiklik, ekiplerimizin potansiyel Nefret Söylemi ilkelerini değerlendirirken hiciv ifadelerini göz önünde bulundurabilmesine olanak tanıyacak.

Sonraki adımlar: Yıl sonu itibarıyla bu güncellemeyi tamamlamayı planlıyoruz.

3. Tavsiye (uygulanabilirlik değerlendiriliyor)

Meta, içerik moderatörlerine ek kaynakların sağlanması da dahil olmak üzere uygun yollarla, hiciv içeriklerini ve alakalı bağlamı düzgün şekilde değerlendirmek için yeterli prosedürlerin tesis edilmesini sağlamalıdır.

Taahhüdümüz: Yeni bir hiciv çerçevesi aracılığıyla, bölgesel ekiplerimize ve üst birime iletim ekiplerimize içerikleri değerlendirme imkanı tanıma taahhüdünde bulunuyoruz. Ayrıca bu değerlendirmeyi geniş ölçekte nasıl uygulayabileceğimizi gözden geçiriyoruz.

Önemli noktalar: 2. tavsiyeye verdiğimiz yanıtta dile getirdiğimiz üzere, Topluluk Standartlarımıza, hiciv ifadelerini hangi durumlarda bağlama dayalı karar değerlendirmelerimize dahil ettiğimize açıklık getiren bilgiler ekleyeceğiz. Bu çalışmalar kapsamında, ekiplerimizin potansiyel hiciv istisnalarını değerlendirirken kullanacağı yeni bir hiciv çerçevesi tesis edeceğiz. Bölgesel ekiplerimiz hiciv değerlendirmeleri yapabilecek ve gerektiğinde ek değerlendirme için içerikleri uzman ekiplerimize iletebilecek.

Mizah ve hiciv değerlendirmesine yönelik bir çerçeve geliştirmeye zaten daha önce başlamıştık. Şimdi ise kurulun tavsiyesi doğrultusunda bu sürecin tamamlanmasına öncelik vereceğiz. Bu çalışma kapsamında akademik uzmanlarla, gazetecilerle, komedyenlerle, hiciv yayınlarının temsilcileriyle ve ifade özgürlüğü savunucularıyla 20'yi aşkın etkileşimde bulunduk. Mizahın ve hicvin insanlar ve kültürler arasında son derece öznel bir konu olduğuna dikkat çeken paydaşlar, kültürel bağlama hakim kişilerce insan incelemesi yapılmasının ne kadar önemli olduğunun altını çizdi. Paydaşlarımız, değerlendirmesi kolay olmamakla birlikte, "esas olan niyettir" prensibiyle hareket etmemiz gerektiğini de söyledi. Gerçek hiciv için "güçsüz olanı ezmez" ifadesini kullanan paydaşlarımız, mizahi veya hicivsel içeriklerin hedefinin genellikle niyet göstergesi olduğunu belirtti. Paydaşlarımız son olarak katmanlı, karmaşık veya sistem karşıtı olmayıp sadece aşağılayıcı olan içeriklerin hiciv olmadığına dikkat çekti. Mizah gerçekten de nefret saçan fikirleri yaymanın etkili bir yolu olabilir.

Hicvin doğası gereği bağlama özgü olması nedeniyle, bu tür bir değerlendirmeyi veya ek danışmanlığı içerik moderatörlerimize anında ölçeklememiz mümkün olmayacak. Üst birime iletilecek içerik miktarını artırma ve içerik moderatörlerimizin değerlendirme sürelerini uzatma riskini beraberinde getirdiğinden; hiciv istisnamız kapsamında incelenebilecek daha fazla içeriği tespit edip üst birime iletme ile üst birime iletilecek içeriklerde en yüksek önem derecesine sahip ilkelere öncelik verme arasındaki potansiyel avantajları ve dezavantajları değerlendirmek için zamana ihtiyacımız olacak.

Sonraki adımlar: Bölgesel ekiplerimizin ve üst birime iletim ekiplerimizin içerikleri hiciv istisnalarına karşı değerlendirirken kullanacağı yeni bir hiciv çerçevesi geliştirme sürecini tamamlıyoruz. Bu değerlendirmeyi geniş ölçekte nasıl uygulayabileceğimizi gözden geçiriyoruz. Yıl sonu itibarıyla değerlendirmemizi tamamlamayı ve kaydettiğimiz ilerleme hakkında bir güncelleme yayınlamayı planlıyoruz.

4. Tavsiye (uygulanabilirlik değerlendiriliyor)

Facebook, itirazda bulunan kullanıcılara, içeriklerinin Nefret Söylemi ilkesindeki bir istisnaya dahil olduğunu belirtme imkanı tanımalıdır.

Taahhüdümüz: Kullanıcılara itirazları hakkında daha spesifik bilgiler (içeriğine bir ilke istisnası kapsamında izin verilmesi gerektiğini düşündüğünü bildirme dahil) sağlamak üzere, itiraz sürecimiz üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Bu tavsiye ışığında insanlara, içeriklerinin Nefret Söylemi ilkesindeki bir istisnaya dahil olduğunu belirtme imkanı tanımanın en iyi yolunun hangisi olacağını değerlendiriyoruz.

Önemli noktalar: Hem daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak hem de yaptırım doğruluğunu artırmak üzere itiraz sürecimizi iyileştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnsanlara itirazları kapsamında ek bağlam sağlama olanağı tanımanın yollarını inceliyoruz. Kurulun tavsiyesi doğrultusunda, kullanıcıya içeriğine uygulanabileceğini düşündüğü bir Topluluk Standartları ilke istisnasını belirtme imkanı ekleme fırsatını irdeleyeceğiz.

İtiraz süreci kapsamında ekiplerimizin değerlendirdiği bilgi miktarını artırmanın getireceği operasyonel zorluklar bulunmaktadır. Ek bağlamın değerlendirme doğruluğuna ve kullanıcı deneyimi kalitesine katkıda bulunup bulunmadığını muhakeme etmek için zamana ihtiyacımız olacak. Ek bağlamın değerlendirme süresini ne kadar yavaşlatacağını ve dolayısıyla geniş ölçekte değerlendirebileceğimiz itiraz sayısını ne kadar sınırlayacağını göz önünde bulundurmamız gerekiyor.

Sonraki adımlar: Yıl sonu itibarıyla değerlendirmemizi tamamlamayı ve kaydettiğimiz ilerleme hakkında bir güncelleme yayınlamayı planlıyoruz.

5. Tavsiye (uygulanabilirlik değerlendiriliyor)

Meta, ilke istisnalarına dayalı itirazların insan incelemesi için öncelikli olmasını sağlamalıdır.

Taahhüdümüz: İnsan incelemesinden geçirilecek itirazlara öncelik verirken ilke istisnalarının (ve kullanıcıların sağlayacağı diğer bağlamsal bilgilerin) birer etken olarak dahil edilmesini değerlendirmek için zamana ihtiyacımız olacak.

Önemli noktalar: Şu anda insan incelemesinden geçirilecek itirazlara, çeşitli etkenlere dayalı olarak öncelik veriyoruz. Gönderinin ne kadar yakın zamanda kaldırıldığı, gönderinin hedef kitlesinin ne kadar büyük olduğu ve başta verilen kararın doğru olduğuna ne kadar güvendiğimiz bunlardan bazılarıdır. İtirazlara çabuk ve doğru şekilde yanıt vermek üzere stratejilerimizi iyileştirmek için devamlı olarak çalışıyoruz. 4. tavsiyeye verdiğimiz yanıtta açıkladığımız üzere, itiraz sürecimizin kalitesini artırmak üzere kullanabileceğimiz bir adım olarak, insanlara itirazları kapsamında ek bilgi sağlama olanağı tanımanın yollarını inceliyoruz.

Bir itiraza öncelik verilmesi, itirazın daha çabuk değerlendirilmesini sağlayabilir ancak değerlendirmenin doğruluğunu etkilemeyebilir. İtiraz sürecimizdeki değişikliklerin ve kullanıcıların sağlayacağı ek bağlamın; ölçeklendirilmiş değerlendirme süreçlerimizin hızını ve doğruluğunu nasıl etkileyeceğini analiz etmek için zamana ihtiyacımız olacak.

Sonraki adımlar: Yıl sonu itibarıyla değerlendirmemizi tamamlamayı ve kaydettiğimiz ilerleme hakkında bir güncelleme yayınlamayı planlıyoruz.

OSZAR »